Posted in Indonesian, Reviews, Website/Online Shopping

Pengalaman Mengesalkan Belanja di Shopee

Suka belanja online? Pastilah, di jaman digital seperti sekarang ini, belanja online sudah hampir menjadi kebutuhan masyarakat pada umumnya, menggeser kebiasaan belanja di mall. Apalagi jika kita tinggal di kota Jakarta yang setiap saat jalanannya macet. Tidak saja belanja fashion items (baju, tas, sepatu, make up dan lain lain), elektronik, bahkan furniture, obat-obatan dan sayur/buah segar/frozen food pun bisa dilakukan online. Namun, selain kemudahan yang kita dapat dari belanja online, ada saat ketika kita mendapat pengalaman tidak menyenangkan bahkan mengesalkan pada saat belanja online. Salah satunya yang akan saya share berikut ini.

Shopee ….pasti sudah familiar dengan nama yang satu ini kan? Iklannya dengan ikon salah satu artis yang sedang hits selalu menggema hampir di setiap media advertisements. Jujur, saya pribadi, sebagai online shoperholic, agak picky ketika belanja online, dan Shopee (siapapun brand ambassador-nya, bagimanapun iklannya), tidak pernah menarik perhatian saya. Saya lebih suka belanja di website e-commerce/marketplace yang lebih reliable. Selama ini, e-commerce/marketplace andalan saya hanya terbatas: Zalora, Blibli, Blanja, Lazada, dan yang belakangan paling sering di ilotte. Tapi, beberapa waktu yang lalu saya tergoda untuk belanja di Shopee gara-gara melihat salah satu seller menjual celana jeans dengan model unik (sudah lama banget saya cari yang seperti ini belum ketemu, baik di online/offline market). Sebelum memutuskan belanja, sayapun mulai membaca hampir semua review dari produk yang dijual seller ini, terutama review yang paling jelek dulu dan yang terpenting melihat foto yang ditampilkan oleh pembeli di review-review tersebut. Memang ada beberapa review kurang menyenangkan, namun percentage-nya kecil (sekitar belasan dari ribuan review), lalu dari foto-foto yang ditampilkan pembeli mirip sekali dengan foto-foto yang ditampilkan seller. Dan sayapun chat dengan seller dahulu untuk memastikan ukuran celana jeans yang ditampilkan sudah benar, sehingga saya tidak salah size/nomor. Setelah semua yakin, barulah saya transaksi. Setelah hampir 5 hari (sebagai catatan, posisi seller di Jakarta Pusat, sama dengan lokasi saya, dan satu kecamatan!), akhirnya barang pesanan saya sampai. Sambil dag dig dug membuka paket, dan ….sudah happy banget melihat barangnya oke, mirip dengan yang di foto, bahan/material jeans-nya juga bagus (tebal), buru-buru dicoba dong ……eh kok tidak bisa dikancingkan, baru deh liat size. Ternyata size di celana tidak sesuai dengan yang saya pesan, anehnya pada tag celana, size benar. Langsung drop, bete, kesel dan lain-lain. Next move, foto celana, chat ke seller ada kesalahan barang yang dikirim, size tidak sesuai sehingga tidak muat di saya. Tapi respon seller, semakin bikin kita kesel.  Bisa dibaca di screen-shot dibawah ini.

Tidak mendapat solusi dari Seller, saya ke live chat dengan customer service Shopee, mereka menyarankan kalau memang saya tidak mau terima barangnya, bisa mengajukan pengembalian barang/dana. Lalu mereka memberitahukan prosedur pengembalian barang/dana, yang intinya kita sebagai pembeli yang harus mempacking ulang, mengirimkan barangnya ke warehouse Shopee (kalau menggunakan kantor pos gratis, kalau menggunakan jasa kurir lain pembeli yang menanggung biaya), melampirkan bukti kuat kenapa kita klaim pengembalian barang/dana (berupa foto barang tidak sesuai dengan pesanan, ada defect/cacat, bukti komunikasi dengan seller yang tidak ada solusi, dan lain-lain), dan mengirimkan bukti/resi pengiriman barang ke Shopee, tunggu 3 – 5 hari sampai barang diterima warehouse Shopee, di-validasi dan seller konfirmasi, setelah itu baru pihak Shopee akan memproses pengembalian dana. Setelah pembatalan sukses, Shopee akan mengembalikan dana ke Shopeepay kita, kecuali untuk transaksi yang pembayarannya dilakukan dengan kartu kredit/debit online, membutuhkan waktu 7 – 14 hari sampai kita terima dana kita. Tambahan catatan, timing yang diberikan itu teorinya lho, in real, banyak fator yang bikin semua langkah di prosedur tersebut menjadi lambat dan irritating. So ……. ribet enggak sie ??? Ngeselin gak sie, seller yang salah, ujung-ujungnya pembeli yang dibikin repot. This could be my first and last time purchase in Shopee. Wasting time and so annoying!

Advertisements
Posted in English, Hotel/Accommodation, Reviews, Singapore, Travel

Mandarin Orchard Singapore (5*)

I stayed in this hotel for my short getaway on my birthday. It was quite sudden trip as I was at first not that enthusiastic to celebrate my birthday. But, I did really need to escape from this city :). Also I remembered that I had Kris Flyer mileage that would expire soon if I did not use it and no longer be able to be extended (again).

Mandarin Orchard, Orchard road, singapore, 5 stars hotel, singapore hotel, luxury hotel, central orchard, singapore shopping district, agoda, hotel.com, travel, kris flyer, mileage redemption, singapore airlines, bleebloob, this & that, shanti_1507
Lobby Area (taken from hotel’s website)

So, I booked a flight by redeeming my Kris Flyer mileage and searched hotel via Agoda in Orchard area as I did only want to window-shop (the plan … lol). Then, I chosen this Mandarin Orchard (this was my second stay in this hotel). This hotel is actually  a little bit old building, but most hotels in Orchard area are quite old I think, some got renovated but mostly not the whole building or refurbished.

The best thing about this hotel is its location; it’s in the heart of Orchard road. Shopping malls are within walking distance. Mandarin Gallery at its doorstep, right next to 313@Somerset, Ngee Ann City and Takashimaya, and across the hotel is the Paragon. Then, closed to MRT station; there are two MRT stations located less than 10 minutes walking, which are Orchard and Somerset. Also it is easy to get food around here. If you do not want to dine in the mall’s foodcourt or restaurants, there are many simple/small restaurants near hotel, as well as upscale restaurants.

Mandarin Orchard, Takashimaya Shopping Mall, Orchard road, singapore, 5 stars hotel, singapore hotel, luxury hotel, central orchard, singapore shopping district, agoda, hotel.com, travel, kris flyer, mileage redemption, singapore airlines, bleebloob, this & that, shanti_1507
View from my room; Takashimaya Shopping Mall

And, as it was my birthday, I got a surprise birthday cake from the hotel along with “happy birthday” note. That was the most wonderful treatment I ever received, and I was happily surprised :).

Mandarin Orchard, Orchard road, singapore, 5 stars hotel, singapore hotel, luxury hotel, central orchard, singapore shopping district, agoda, hotel.com, travel, kris flyer, mileage redemption, singapore airlines, bleebloob, this & that, shanti_1507
Surprise Birthday Cake from Mandarin Orchard

Considering its location and compare to other hotels in this area, I think Mandarin Orchard offers good rate. If you are planning to travel to Singapore and looking for accommodation, I recommend you to check their best rate out via Agoda.com or you may compare the rate at Booking.com.

Detail Information:

Mandarin Orchard Singapore

333 Orchard Road Singapore 238867

Phone No: +65 6737 4411   Email: orchard@meritushotels.com

http://www.meritushotels.com/mandarin-orchard-singapore/index.html

 

Posted in English, Movies, Reviews

The Green Mile

I love watching this movie. Even after several times, I still find it is interesting movie and worth to watch. That is not only because how good the late Michael Clarke Duncan plays as John Coffey, …. But most important is the story about John Coffey itself. I know it is only a fiction adapted from Steven King’s novel, still it affects me and make me thinking about it further.

The story about John Coffey is the most an unfortunate-tragic life event that could happen to any man. As a human being, he is blessed with a supernatural magical power in which he could make a life miracle. He cures Paul Edgecomb’s (played by Tom Hanks) bladder infection, brings back to life of Mr. Jingles (a mouse that killed by Percy Wetmore, by crushing him with his boots) and heals the cancer infected wife of Warden Hal Moores, head of the death row prison.  He also has the most pure, innocent and saintly soul as a child, who trapped in the gigantic and powerful frame black man (almost 7 ft tall). As he’s mentally like an innocent child, he is then unable to defend himself when he is found crying with two dead white little girls on his laps and their blood’s all over his hands; by that time, he’s actually trying to revive them, but too late. For all people who seen it, and for his inability to deny it, he is then being convicted of raping and murdering that two little girls and sentenced to death. Even though John then reveals the truth about the crime physically to Paul, Paul can do nothing to release him from the death penalty. When Paul asks John what he wants him to do, John explains that he wants to be executed and die so he can finally rest in peace from the cruelty and pains of the world.

John says, “I’m tired, Boss. Tired of being on the road, lonely as sparrow in the rain. I’m tired of never having a buddy to be with, to tell me where we’re going to, coming from or why. Mostly, I’m tired of people being ugly to each other”.

What make me continued to be sad and can’t stop weeping is how such beautiful soul with miracle ability is being treated as criminal; how life could be so harsh and cruel to him; why fate doesn’t give him a little favor/mercy? It’s just too sad and painful story; good that it is only a fiction.