Posted in Indonesian, Reviews, Website/Online Shopping

Pengalaman Mengesalkan Belanja di Shopee

Suka belanja online? Pastilah, di jaman digital seperti sekarang ini, belanja online sudah hampir menjadi kebutuhan masyarakat pada umumnya, menggeser kebiasaan belanja di mall. Apalagi jika kita tinggal di kota Jakarta yang setiap saat jalanannya macet. Tidak saja belanja fashion items (baju, tas, sepatu, make up dan lain lain), elektronik, bahkan furniture, obat-obatan dan sayur/buah segar/frozen food pun bisa dilakukan online. Namun, selain kemudahan yang kita dapat dari belanja online, ada saat ketika kita mendapat pengalaman tidak menyenangkan bahkan mengesalkan pada saat belanja online. Salah satunya yang akan saya share berikut ini.

Shopee ….pasti sudah familiar dengan nama yang satu ini kan? Iklannya dengan ikon salah satu artis yang sedang hits selalu menggema hampir di setiap media advertisements. Jujur, saya pribadi, sebagai online shoperholic, agak picky ketika belanja online, dan Shopee (siapapun brand ambassador-nya, bagimanapun iklannya), tidak pernah menarik perhatian saya. Saya lebih suka belanja di website e-commerce/marketplace yang lebih reliable. Selama ini, e-commerce/marketplace andalan saya hanya terbatas: Zalora, Blibli, Blanja, Lazada, dan yang belakangan paling sering di ilotte. Tapi, beberapa waktu yang lalu saya tergoda untuk belanja di Shopee gara-gara melihat salah satu seller menjual celana jeans dengan model unik (sudah lama banget saya cari yang seperti ini belum ketemu, baik di online/offline market). Sebelum memutuskan belanja, sayapun mulai membaca hampir semua review dari produk yang dijual seller ini, terutama review yang paling jelek dulu dan yang terpenting melihat foto yang ditampilkan oleh pembeli di review-review tersebut. Memang ada beberapa review kurang menyenangkan, namun percentage-nya kecil (sekitar belasan dari ribuan review), lalu dari foto-foto yang ditampilkan pembeli mirip sekali dengan foto-foto yang ditampilkan seller. Dan sayapun chat dengan seller dahulu untuk memastikan ukuran celana jeans yang ditampilkan sudah benar, sehingga saya tidak salah size/nomor. Setelah semua yakin, barulah saya transaksi. Setelah hampir 5 hari (sebagai catatan, posisi seller di Jakarta Pusat, sama dengan lokasi saya, dan satu kecamatan!), akhirnya barang pesanan saya sampai. Sambil dag dig dug membuka paket, dan ….sudah happy banget melihat barangnya oke, mirip dengan yang di foto, bahan/material jeans-nya juga bagus (tebal), buru-buru dicoba dong ……eh kok tidak bisa dikancingkan, baru deh liat size. Ternyata size di celana tidak sesuai dengan yang saya pesan, anehnya pada tag celana, size benar. Langsung drop, bete, kesel dan lain-lain. Next move, foto celana, chat ke seller ada kesalahan barang yang dikirim, size tidak sesuai sehingga tidak muat di saya. Tapi respon seller, semakin bikin kita kesel.  Bisa dibaca di screen-shot dibawah ini.

Tidak mendapat solusi dari Seller, saya ke live chat dengan customer service Shopee, mereka menyarankan kalau memang saya tidak mau terima barangnya, bisa mengajukan pengembalian barang/dana. Lalu mereka memberitahukan prosedur pengembalian barang/dana, yang intinya kita sebagai pembeli yang harus mempacking ulang, mengirimkan barangnya ke warehouse Shopee (kalau menggunakan kantor pos gratis, kalau menggunakan jasa kurir lain pembeli yang menanggung biaya), melampirkan bukti kuat kenapa kita klaim pengembalian barang/dana (berupa foto barang tidak sesuai dengan pesanan, ada defect/cacat, bukti komunikasi dengan seller yang tidak ada solusi, dan lain-lain), dan mengirimkan bukti/resi pengiriman barang ke Shopee, tunggu 3 – 5 hari sampai barang diterima warehouse Shopee, di-validasi dan seller konfirmasi, setelah itu baru pihak Shopee akan memproses pengembalian dana. Setelah pembatalan sukses, Shopee akan mengembalikan dana ke Shopeepay kita, kecuali untuk transaksi yang pembayarannya dilakukan dengan kartu kredit/debit online, membutuhkan waktu 7 – 14 hari sampai kita terima dana kita. Tambahan catatan, timing yang diberikan itu teorinya lho, in real, banyak fator yang bikin semua langkah di prosedur tersebut menjadi lambat dan irritating. So ……. ribet enggak sie ??? Ngeselin gak sie, seller yang salah, ujung-ujungnya pembeli yang dibikin repot. This could be my first and last time purchase in Shopee. Wasting time and so annoying!

Advertisements
Posted in English, Thought/Story

Marriage ….

Marriage. It becomes a status. It is very important, so it will be questioned at every time we fill any application form in. There is always a box/statement with subject “marriage/marital status” we should fill in. And it is very important, so that people keep asking question about it every time we meet at any occasion.  “When are you getting married? Are you married? Why aren’t you married yet? What are you waiting for? Come on ..tik tok tik tok…..” Those are common questions that are always been expressed to any single, not only to women but men over 20s. The pressure is on and on, especially when you are already over 30’s and have a job. It becomes too much when you have owned a house, then a car, etc. It seems like getting married is one thing that must be done for every one, no exception.  Yes, I do believe in marriage institutions. In fact, in my own religion, marriage is a highly recommended act, it becomes obligatory when there is a chance of falling into sin.

But, marriage is not that simple as meeting people then falling in love. In fact, falling in love itself is not that easy. Marriage is about commitment, long term commitment…  No …long term still has got a due/expired time. I would say it is about the whole life commitment, “till death do us apart”. And finding people who are committed to live with you for the whole life, in bad and good, in health and sick, till you both grow old; it is not easy.

And nowadays, relationship is getting harder. When you live in the world that everything is measured by speed and material things, it is more difficult to find people who is real and being able to be loyal for good.

People change so easily. When you are in love with someone, you will do everything to make him/her believe that you are the best human in the world for him/her. You will do crazy things only for that one person. You promise that you will be there always on any conditions. Your eyes and heart…in fact, your whole world are only for that one. Then, one day, time is up, every thing changes. Your heart changes, your eyes see others more appealing or challenging. Then you treat your loved one differently. No more affectionate and warmth looks in your eyes, no more smooth as butter in words, there are only criticism, judgments, disagreements, conflicts and fights. The tense is becoming unbearable when it relates to another people and you want to leave for that other people.  And if your  are too afraid to leave (for any reason), but your love has flown away to another destination,  things become uglier. Your loved ones become enemies, persons who used to be your centre of love become the ones who stop you from giving and receiving loves. You will feel like a zombi with full hatred to live.

Well… maybe that is too pessimistic opinion. Maybe…just maybe there are people who are capable to be loyal for one person in their whole life. They will stay with you even when you are getting old, getting fat, more wrinkle and grey hair, lose your teeth, etc. Because you aware that when your love one reaches that point of age/condition, it is same as you. No matter how they change, they are still same person who you met many years ago. And if you love them many years ago, you will keep loving them, or at least try hard to keep the flame in your heart. That is the real challenge in our love life.

Marriage isn’t about winning. It’s about lasting. ∼ Mark Gorman ∼

 

Posted in English, Hotel/Accommodation, Reviews, Singapore, Travel

Mandarin Orchard Singapore (5*)

I stayed in this hotel for my short getaway on my birthday. It was quite sudden trip as I was at first not that enthusiastic to celebrate my birthday. But, I did really need to escape from this city :). Also I remembered that I had Kris Flyer mileage that would expire soon if I did not use it and no longer be able to be extended (again).

Mandarin Orchard, Orchard road, singapore, 5 stars hotel, singapore hotel, luxury hotel, central orchard, singapore shopping district, agoda, hotel.com, travel, kris flyer, mileage redemption, singapore airlines, bleebloob, this & that, shanti_1507
Lobby Area (taken from hotel’s website)

So, I booked a flight by redeeming my Kris Flyer mileage and searched hotel via Agoda in Orchard area as I did only want to window-shop (the plan … lol). Then, I chosen this Mandarin Orchard (this was my second stay in this hotel). This hotel is actually  a little bit old building, but most hotels in Orchard area are quite old I think, some got renovated but mostly not the whole building or refurbished.

The best thing about this hotel is its location; it’s in the heart of Orchard road. Shopping malls are within walking distance. Mandarin Gallery at its doorstep, right next to 313@Somerset, Ngee Ann City and Takashimaya, and across the hotel is the Paragon. Then, closed to MRT station; there are two MRT stations located less than 10 minutes walking, which are Orchard and Somerset. Also it is easy to get food around here. If you do not want to dine in the mall’s foodcourt or restaurants, there are many simple/small restaurants near hotel, as well as upscale restaurants.

Mandarin Orchard, Takashimaya Shopping Mall, Orchard road, singapore, 5 stars hotel, singapore hotel, luxury hotel, central orchard, singapore shopping district, agoda, hotel.com, travel, kris flyer, mileage redemption, singapore airlines, bleebloob, this & that, shanti_1507
View from my room; Takashimaya Shopping Mall

And, as it was my birthday, I got a surprise birthday cake from the hotel along with “happy birthday” note. That was the most wonderful treatment I ever received, and I was happily surprised :).

Mandarin Orchard, Orchard road, singapore, 5 stars hotel, singapore hotel, luxury hotel, central orchard, singapore shopping district, agoda, hotel.com, travel, kris flyer, mileage redemption, singapore airlines, bleebloob, this & that, shanti_1507
Surprise Birthday Cake from Mandarin Orchard

Considering its location and compare to other hotels in this area, I think Mandarin Orchard offers good rate. If you are planning to travel to Singapore and looking for accommodation, I recommend you to check their best rate out via Agoda.com or you may compare the rate at Booking.com.

Detail Information:

Mandarin Orchard Singapore

333 Orchard Road Singapore 238867

Phone No: +65 6737 4411   Email: orchard@meritushotels.com

http://www.meritushotels.com/mandarin-orchard-singapore/index.html